Társas magány

Érezted már, hogy emberek sokasága vesz körül, te mégis magányos vagy? Hiába a párkapcsolat, család és barátok, úgy érzed senki sem ért meg? Ez a társas magány, ami a 21. század egyik legjelentősebb problémája.

Mit is jelent a társas magány?

Micsoda oximoron, gondolhatnánk: egyedül érezni magad, miközben megannyi ember vesz körbe. A kapcsolat ugyan adott, de a kapcsolódás mégsem történik meg. Nem találjátok a közös hangot, nem tudtok igazán egymásra hangolódni, és idővel azon kapja magát az ember, hogy csak egymás mellett él a párjával, családjával vagy bárki mással.

Nincs miről beszélni, hiszen nincs közös érdeklődés, vagy úgy érezzük úgysem érdekli a másikat, esetleg attól félünk vita lesz belőle. Hiába a social media, ahol másodpercek alatt annyi emberrel beszélhetünk, amennyivel csak szeretnénk, a valóban kielégítő, minőségi kapcsolódást nem tudjuk elérni így sem.

Ezt az állapotot azért is nehéz megélni, mert ott van bennünk az érzés, hogy de hát minden adott lenne, mi mégis azt érezzük egyedül vagyunk.

Kiút ebből az érzésből

Ha mindegyik fél akarja, és tesz bele kellő energiát, természetesen át lehet törni a jeget, és újra meg tudjuk találni az egymás felé vezető utat.

Azonban mielőtt rálépünk erre az útra, a saját érzéseinket is meg kell tanulni megérteni és ha kell, felülbírálni. Olyan kérdéseket kell feltenni magunknak: mint hogy mennyire reálisak az elvárásaim a másik személlyel kapcsolatban? Valóban csak kicsit több törődésre, odafigyelésre vágyom, vagy esetleg a kizárólagos figyelmet követeltem eddig? Esetleg a párunktól, családunktól vagy barátainktól várjuk legbelül a megoldást egy adott problémára? Valamint a másik személyiségét is figyelembe kell venni, hiszen nincs két egyforma ember, ami miatt a kompromisszumok megkötése elengedhetetlen képesség.

Ha viszont mindenki nyitott a változásra és tisztában van a helyzettel, akkor számos eszköz van a kezünkben, amivel feloldható a probléma. 

Törekedjünk a minőségi időtöltésre, ami nem abból áll, hogy egy légtérben tartózkodunk. Ne féljünk őszintén és nyíltan kommunikálni egymással, mindennemű sértettség vagy harag nélkül: folytassunk valódi párbeszédet. Igyekezzünk közös élményeket gyűjteni, amelyek még inkább összekovácsolnak minket a másikkal. Tegyünk apró gesztusokat a másik felé, amivel éreztetjük, hogy gondolunk rá, fontos számunkra és értékeljük őt.

Természetesen ezek csak tippek, mindenki szabja a saját és a másik képére, találjuk meg azokat a kapcsolódási pontokat, amik előre mozdíthatják a kapcsolatot.

Ha pedig azt érezzük valami nem működik, ne féljük elengedni.

Csatlakozz az online közösségünkhöz

A Kollektív Közösség egy olyan hely, ahol kikapcsolódhatsz, töltődhetsz, válaszokat találhatsz a mindennapjaid kérdéseire, és fejlődhetsz egy hozzád hasonló társaságban. Csatlakozz az online közösségünkhöz!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le legújabb fejleményeinkről, eseményeinkről, kedvezményeinkről!

Adatvédelmi tájékoztató
Általános szerződési feltételek
Cookiek, “sütik” kezelése
Impresszum