Édesanyukám, én mindenségem

Ma van május első vasárnapja. Csodaszép reggelre ébredtünk, hiszen a mai napon ünnepeljük Édesanyáinkat, Nagymamáinkat, Dédnagymamáinkat.

Sajnos én már csak Édesanyukámat köszönthetem, de őt minden évben, ahogy most is, hatalmas szeretettel, örömmel és boldogsággal teszem. A következő sorokat is neked szánom drága Anyukám, bár igaz, hogy egy üres füzet sem lenne elég ahhoz, hogy mindent leírjak benne, amiért hálás vagyok neked, de remélem ezzel a pár sorral is örömöt szerzek.

Minden Anyák napján eszembe jut, amikor még ovis kislány voltam, milyen nagyon vártam ezt a napot. Olyankor reggelente mindig ünneplőbe öltöztettél, én pedig egész nap izgatott voltam, hogy mikor érkeztek már meg Magdussal, hogy végre elmondhassam nektek a szépen megtanult versemet. Igaz, hogy kicsi voltam, és sok mindent nem értettem még, de amikor rátok néztem tudtam, hogy a boldogságtól potyognak a könnycseppek végig az arcotokon. Én pedig örömmel szaladtam, virággal a kezemben, hogy megölelhesselek, és megpuszilhassalak titeket. 

Emlékszem, hányszor mesélted nekem, hogy kislányként bizony sokszor törtem borsot az orrod alá. Akaratos, makacs, olykor hisztis, türelmetlen lányka voltam (bevallom, sokszor a mai napig így van). Na meg persze imádtam már akkor is sokat beszélni. Ha kellett, ha nem, én csak mondtam, és mondtam. Be nem állt a szám. Ha pedig nem beszéltem, akkor nagy örömödre énekeltem, akárhol voltunk, boltban, buszon, villamoson, metrón. Különös tehetségem volt a színészkedéshez, nagyon jól tudtam magam előadni, ha szerettem volna elérni valamit. De te soha nem büntettél meg, bármit is csináltam. A mai napig mindig azt mondod: „Kicsi szívem, te attól még az én kislányom vagy, és ugyanúgy foglak szeretni, mint eddig.”

anyák napja

11 évvel ezelőtt, mikor 2012-ben könnyes búcsút vettünk a reptéren, mert én kirepültem a fészekből, életem legnehezebb percei voltak, amíg sétáltam befelé az ellenőrző kapukhoz. Legbelül éreztem, hogy megszakad a szívem, annyira fogsz hiányozni. Emlékszem, egész úton csak folytak a könnyeim, akárhogy akartam abbahagyni a sírást, nem ment. Nem, mert tudtam, hogy valakit otthon hagytam. Az én védelmező angyalomat. Akihez addig a napig, minden alkalommal, ha szomorú, ha boldog, ha ideges, ha izgatott voltam, odabújhattam, és aki a szavaival pillanatok alatt megnyugtatott. 

Nagyon nehéz volt több ezer kilométerrel távolabb lenni tőled és iszonyatosan rossz érzést okozott, hogy minden évben ezen a napon sajnos személyesen nem köszönthettelek fel. Jelenleg is sírok, miközben ezeket a sorokat írom neked, mert most is távol vagyok tőled. 

Minden este és reggel leírom az én kis naplómba, mennyire hálás vagyok a jó Istennek, hogy még vagy nekem, hogy hallhatom a hangod, hogy felhívhatlak akár az éjszaka közepén is, és te türelemmel, fáradtan, de végighallgatod a mondandómat. Majd a végén csak ennyit mondasz: „Semmi baj kicsi szívem, minden rendben lesz, mert erős vagy, és ezen is túl leszel.” Hálát adok, hogy láthatom az arcod, és érezhetem az ölelésed.

Annyi mindent szeretnék neked elmondani én drága egyetlen Édesanyukám, világom, mindenem, angyalom, legjobb barátnőm, de amit a legjobban, hogy a legfontosabb ember vagy nekem e kerek földön. Az egész eddigi életem is kevés lenne, hogy megháláljak neked mindent, amit eddig értem tettél. Köszönöm a kedvességed, őszinteséged, angyaliságod, türelmed, figyelmed, odaadásod, és a szeretetedet. Köszönöm a jó Istennek, hogy te vagy az Anyukám. Köszönöm, hogy felneveltél, hogy megtanítottál járni, biciklizni, írni, olvasni, és hogy felkészítettél az életre. 

Köszönöm, hogy mindig fogtad a kezem, és a mai napig érezhetem a támogatásod. Köszönöm, hogy amikor az élet a padlóra küldött, te ott voltál, és segítettél felállni. Köszönöm, hogy megbocsátottál, amikor olykor bután viselkedtem, és megbántottalak. 

Köszönöm, hogy hiszel, és bízol bennem. Köszönöm, hogy biztatsz, és nem hagyod, hogy bármikor is feladjam. Köszönöm, hogy erőt adsz, és ha kell fejbe kólintasz. 

Köszönöm, hogy vagy nekem. Remélem, ha egyszer nekem is gyermekem lesz, én is ilyen csodálatos anya leszek, mint amilyen Te vagy, én drága Édesanyukám, én mindenségem.

Édesanyukám, lelkem, angyalom,
Szívemnek örökké virágzó rózsája.
Tárd ki nagyra ablakod, mert minden madárka te néked dalol ma.
Ablakodba ülve mind azt csicsergi néked,
A legszebb és legfontosabb vagy én nékem.

Kívánom, hogy szívedet bánat sose érje,
Nevetésed lengjen be minden helységet.
Jósággal teli szemed könnyeket soha ne ejtsen,
Ragyogjon a boldogságtól, ahogy a csillagok este az égen.

Köszönök neked mindent, amit eddig értem tettél,
Hogy vigyáztál rám és felneveltél.
Szívem minden szeretetével szeretlek,
És boldog vagyok, hogy a te kislányod lehetek.

(Mertain Lilla)

Boldog Anyák Napját Kívánok Neked Drága Édesanyám!

A képek a szerző tulajdonai

Csatlakozz az online közösségünkhöz

A Kollektív Közösség egy olyan hely, ahol kikapcsolódhatsz, töltődhetsz, válaszokat találhatsz a mindennapjaid kérdéseire, és fejlődhetsz egy hozzád hasonló társaságban. Csatlakozz az online közösségünkhöz!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le legújabb fejleményeinkről, eseményeinkről, kedvezményeinkről!

Adatvédelmi tájékoztató
Általános szerződési feltételek
Cookiek, “sütik” kezelése
Impresszum